Jord-till-bord: Resa till Tjörn!
Publicerat 2025-03-10

Den 12 April reser Östra Vätterbranterna genom projektet ”Jord-till-bord” till Tjörn för att lära oss mer om försäljning av lokal mat.
Det blir en intensiv endagsutflykt och vi kommer att åka från Jönköping kl 8:00.
Först landar vi på Kolleröds Skafferi & Trädgård för att höra om Daniel Noréns personliga resa till Tjörn och ett ”livsstilsföretagande” genom ett lokalt bageri och en livsmedelsproducerande trädgård. Vi lyssnar till företagets vision för hållbarhet över en fika.
Därefter äter vi lunch på Sundsby Säteri – en kulturhistoriskt intressant plats som drivs i kommunal regi, med lokal lunchmeny och med en vacker köksträdgård i direkt anslutning i parken.
Huvudmålet för resan som vi sedan beger oss mot är Hoga Saluhall på Tjörn – en marknadsplats för lokal mat som startats som ett initiativ av flera företag, Omställning Tjörn och Studieförbundet Vuxenskolan och där producenter hjälps åt att sälja varandras produkter. De har framgångsrikt lyckats kombinera försäljning av hållbara livsmedel med att vara ett attraktivt besöksmål som gynnar både lokala producenter och lokalsamhället, och emottar även LEADER-stöd för bildandet av ett producent- och konsumentråd.
Syftet med resan är i första hand att samla kunskap och inspiration för att utveckla ett liknande projekt i vårt område. Vi vill genom besöket föra samtal med saluhallen för att kunna skapa bättre förutsättningar för att en liknande marknadsplats med lokala livsmedel ska kunna starta i UNESCO Biosfärområde Östra Vätterbranterna.
Vi samåker i gemensam minibuss och förväntas vara tillbaka vid ca kl 19:30 i Jönköping – upphämtningsplatser meddelas via mail.
Resan riktar sig i första hand till dig som är livsmedelsproducent eller förädlar livsmedel på något vis (t.ex genom bageri, mejeri eller konservering).
Anmälan sker senast den 29/3 till info@ostravatterbranterna.se Meddela eventuell specialkost samt vilket företag du kommer ifrån. Max 10 deltagare.