Upplev Vätterbranterna

Vätterbranterna från söder till norr

Vätterbranterna, området utmed Vätterns östra stränder bjuder in till en resa. Här möter det småskaliga det storslagna, det historiska det moderna. Med hisnande naturupplevelser ständigt närvarande.

Besök Gränna och ta del av berättelsen om ballongflygaren Andrée. Stanna till vid ett av stadens polkagriskokerier för att köpa med dig av den välkänt randiga konfektyren. Från hamnen tar du färjan över till Visingsö och åker remmalag, eller fortsätter på en historisk resa genom att ge ruinen Brahehus ett besök.I Huskvarna kan du lära dig historien om stadens välkända företag. Ta vägen om Huskvarna Folkets Park, där du kan se internationella och nationella artister, gå på mässa eller bilträff. Vill du hellre uppleva kulturen i lugnare tempo finns både museer och konsthallar att strosa runt i.
Spridda i Vätterbranterna finns flera välfyllda gårdsbutiker och caféer och restauranger, så varför inte botanisera bland lokalt producerad mat och dryck, till exempel i den prunkande Äppeldalen.

Vätterbranterna genomkorsas av vandrings- och cykelleder – så hur du tar dig fram bestämmer du helt själv! Trakterna kring Landsjön, Bunn och Ören erbjuder båt- och kajakturer för dig som vill ta dig fram genom landskapet på öppet vatten.

Oavsett om du söker äventyr, avkoppling, natur– eller kulturupplevelser har Vätterbranterna något för dig.

Välkommen!

Karta över östra vätterbranterna

Att se, beröra och göra

Detta kan du göra i Vätterbranterna

Brahehus i solnedgång

Kultur och historia

Här finns många historiska och kulturella besöksmål. Från Grenna Museum som bjuder in till berättelsen om Andréexpeditionen till Brahälla slottsruin mellan Tranås och Gränna, daterad till 1600-talet. I småländsk anda finns här även många kyrkor att besöka – med den ena anrika historien efter den andra.
Den som söker kulturupplevelser av mer nutida slag kan botanisera bland second hand- och inredningsbutiker, eller upptäcka nya artister i Huskvarna Folkets Park.

Två personer sitter vid ett vattenfall

Upplev naturen

Naturen i Vätterbranterna är unik. Så pass unik att UNESCO pekat ut det som biosfärområde. Här finns allt från höga berg med storslagna utsikter till prunkande dalar och porlande bäckar. Naturen går att uppleva på flera sätt – längs hela Vätterbranterna sträcker sig ett pärlband av vandringsleder. Här finns även cykelleder och MTB-banor för den som vill ta sig fram på två hjul. Eller varför inte hyra kajak och paddla sig fram genom landskapet? Kring sjöarna Bunn och Ören omringas man samtidigt av trolsk skog i Bauersk anda.

Rader med äppelträd som dignar av frukt

Mat och dryck

I Vätterbranterna väntar upplevelser för alla sinnen – inte minst för smaksinnet.
Här kan man botanisera bland frukt och grönt i någon av de många gårdsbutiker spridda runt om Vätterbranterna. Här finns polkagriskokerier och chokladfabriker för den sötsugna, och kafferosteri för finsmakaren. Trendiga restauranger och gemytliga gårdscaféer. En prunkande Äppeldal och en glassfabrik. Kort sagt: här finns någonting för alla smaker!